BSPSH

BSPSH DHE BSPK SË BASHKU ME NJË MARRËVESHJE BASHKËPUNIMI

BSPSH DHE BSPK SË BASHKU ME NJË MARRËVESHJE BASHKËPUNIMI

Më datë 13.01.2014 në selinë e Bashkimit të Sindikatave të Pavarura të Shqipërisë u nënshkrua marrëveshja e bashkëpunimit të BSPSH…

More...

BSPSH i akordon  Kryeministrit Berisha Medaljen e Lartë “Nderi i Sindikalizmit Shqiptar”

More...
100 vjet Shtet Shqiptar

100 vjet Shtet Shqiptar

Shqipëri - Festohet 100 vjetori i pavarësisë

More...
Dekorimi i 4 sindikalistëve të BSPSH ...

Dekorimi i 4 sindikalistëve të BSPSH ...

Më datë 15 Maj 2012 , Presidenti i Republikës , z. Bamir Topi dekoroi me Medaljen “Pishtari i Demokracisë “…

More...
Një filozofi që qëndron aktuale...

Një filozofi që qëndron aktuale...

Popullit, zot të fateve të tij, popullit, të aftë të mendojë, i ka hije të luftojë jo me armë, por…

More...
Dekorimi i BSPSH-së

Dekorimi i BSPSH-së

Presidenti Topi dekoron Bashkimin e Sindikatave të Pavarura të Shqipërisë me “Medaljen e Artë të Shqiponjës” për kontribut te çmuar…

More...
20 vjet BSPSH

20 vjet BSPSH

Image taken from the movie "The Kingdom"

Me date 16 Shkurt u festua 20 - vjetori i Bashkimit të Sindikatave të Pavarura te Shqipërisë

More...
Protestë e Minatorëve

Protestë e Minatorëve

Image taken from the movie "Transformers"

Protestë me Minatorët e Minjerës së Selenicës në Vlore

More...
Takim i përzëmërt miqsh

Takim i përzëmërt miqsh

Z.Les Valesa Presidenti i pare dhe themeluesi i Solidarnosit, si dhe President i shtetit Polak në një takim të përzëmërt…

More...
Frontpage Slideshow | Copyright © 2006-2010 JoomlaWorks, a business unit of Nuevvo Webware Ltd.

18 shkurt 2015/ Mblidhet Këshilli Kombëtar. BSPSH solidarizohet me Konfederatën Botërore të Sindikatave (ITUC) për të drejtën e grevës

E-mail Print PDF

“Duart larg nga e drejta jonë për grevë”
Hands off our right to strike

Qeveria dhe organizata e punëdhënësve i përgjigjen kërkesës së BSPSH: “Jemi pro grevës, e kemi dhe në Kushtetutë”

Fjala e Presidentit të BSPSH Gëzim Kalaja
Këshilli-Kombëtar180215

“Praktika ka treguar se marrëdhëniet punëdhënës – punëmarrës në këtë 24 vjeçar ka patur oshilacionet e tyre,  ka patur ulje dhe ngritje të marrëdhënieve mes dy palëve. Marrëdhënie të cilat janë shumë të rëndësishme për aktivitetin dhe zhvillimin e sindikalizmit, e cila çon pazgjidhshmërisht në realizmin e kërkesave të punëmarrësve, anëtarë ose jo të BSPSH. Asnjëherë, në asnjë kohë, historikisht që nga ngjarjet e Çikagos në vitet e largëta që punëdhënësit të kenë interesa të njejta me punëmarrësin dhe anasjelltas. Në themelet e demokracisë për të cilën aspiroi dhe dha kontributin e vet BSPSH ishte që nëpërmjet kontratave kolektive, dialogut social dhe lirive të tjera sindikale të cilat kanë në brendësinë e tyre zhvillimin e protestës dhe grevës, realizmi i kërkesave ndaj punëmarrësve. Nëse tavolina e bisedimeve dështonte do të zgjidhej nëpërmjet grevës, apo negocimit që do të çonte pas  grevës.  Dhe përsëri nëse do të dështonte tavolina e bisedimeve do të kalohej në  protesta dhe në greva.  BSPSH në këto vite i ka qëndruar besnike respektimit të kërkesave të anëtarëve të saj nëpërmjet dialogut dhe në momentin që ka dështuar dialogu nëpërmjet protestës, që BSPSH –së nuk i ka munguar. Finalizimi i protestave të BSPSH datojnë në dy data; 16 maj 1991 dhe 22 nëntor  2014. Ka patur kontradita të vazhdueshme, mospërputhje të mendimeve dhe të filozofisë midis organizatës së punëmarrësve dhe punëdhënësve. BSPSH-ja, si anëtare e Konfederatës Botërore ka marrë një letër në të cilën udhëzohet që sot me 18 shkurt 2015 të reagohet për të drejtën e zhvillimit të grevës. Sepse, Organizata Botërore e Punëdhënësve ka kërkuar që t’i hiqet e drejta e grevës dhe negocimit sindikatave kudo në botë. Kjo do të thotë, mosekzistenca e sindikatave. Dhe ka avancuar duke krijuar një lob në BE dhe PE që e mbështet këtë kërkesë të tyre. Shumëkush mundohet që sindikatën ta ngatërrojë me shoqërinë civile.  këtë e bën dhe BE. Kjo nuk është pa qëllim. Mesazhi i Konfederatës Botërore është i qartë, ai po punohet sot në gjithë botën. Ne duhet të kundërshtojmë fuqishëm  kërkesën e organizatës së punëdhënësve që t’i hiqet e drejta sindikatave për të bërë protestë, grevë dhe për të negociuar. Para se të komunikoj letrën e Sekretares së  Përgjithshme të ITUC, Sekretarja e Marrëdhënieve Ndërkombëtare në BSPSH Arjola Alika ka qenë në Bruksel në një takim, në një lobim të PE, kundër kërkesës së organizatës së punëdhënësve. Eshtë krijuar një lobing nga deputetët e BE, në favor të konventave të ILO-s dhe ITUC, për të mos i hequr të drejtën e grevës sindikatave. Në Këshillin Kombëtar të Punës ne e trajtuam këtë problem ku ministri Veliaj u shpreh prerë se është për respektimin e të drejtave dhe lirive sindikale, dhe për të drejtën e zhvillimit të protestave dhe grevave. Në këtë mbledhje ne morëm dhe konfirmimin se Organizata e Punëdhënësve të Shqipërisë mbështet kërkesën e Konfederatës Botërore të Sindikatave”.
Në mbledhjen e Këshillit Kombëtar të BSPSH, Presidenti Gëzim Kalaja i kërkoi anëtarëve votim për të mbështetur kërkesën e Konfederatës Botërore të Sindikatave e cila u miratuar pa asnjë votë kundër, apo abstenim. Në  mbledhjen e Këshillit Kombëtar të BSPSH  u diskutua  në lidhje me kontratat kolektive dhe për probleme të tjera.

Këshilli-Kombëtar180215-01-S2 Këshilli-Kombëtar180215-02-S2 Këshilli-Kombëtar180215-03-S2
     
Këshilli-Kombëtar180215-04-S2 Këshilli-Kombëtar180215-05-S2 Këshilli-Kombëtar180215-06-S2

 
Mesazhi i Konfederatës Botërore të Sindikatave

Grupet e botës së  punëdhënësve janë duke u përpjekur për të vrarë të drejtën për grevë. Bashkohu ne veprimet globale më 18 shkurt për t’i ndaluar ata. E drejta për grevë është një themel i fuqishëm dhe themelor i demokracisë dhe drejtësisë ekonomike. Kur punëdhënësit nuk pranojnë të negociojnë me punëtorët, kur popullsia ngrihet kundër diktaturës, njerëzit mund të largohen nga   puna për të balancuar dominimin dhe privilegjin e zvogelimin e fuqisë e veprimit kolektiv. Koha dhe përsëri kjo e drejtë themelore është e gjitha që qëndron në rrugën e padrejtësisë dhe të shfrytëzimit. Grupet e botës punëdhënësve janë tani duke u përpjekur për të vrarë të drejtën për grevë. Ata duan një fuqi punëtore globale te pafuqishme dhe pasive. Ata duan të hiqni mburojën përfundimtare kundër diktaturës. Ata kanë për qëllim për të ndryshuar balancën e pushtetit në vendin e punës dhe në shoqëri për më keq, dhe përgjithmonë. Pothuajse çdo vend në botë pranon se punëtorët kanë të drejtë për të ndërmarrë veprime si grevat. Rreth 90 vende e kanë atë të sanksionuar në kushtetutat e tyre kombëtare, duke i vënë të drejtat e përcaktuara gjatë shumë dekadave në Organizatën Ndërkombëtare të Punës në ligj. Punëdhënësit janë duke u përpjekur për ta kthyer orën prapa në mbi 50 vjet të njohjes juridike ndërkombëtare të së drejtës për grevë, duke filluar nga ILO dhe duke lëvizur nga atje për të marr përveç ligjet kombëtare që garantojnë kjo më themelore të të drejtave ligjore. Ata janë përpjekur të paralizojnë procedurat e ILO-s, duke mbajtur punën e saj jetike për shpërblim në mënyrë që të merrni rrugën e tyre. Ata kanë krijuar një bllokim në trupin e punës në botë, dhe njerëzit që punojnë janë duke paguar çmimin si gjykimet e ILO-s për çështjet vitale të punësimit te cilat janë të bllokuara. Nuk është një mënyrë për të dalë nga bllokimi. Rregullat e ILO-së thonë se kur një mosmarrëveshje ndërmjet punëdhënësve, punëtorëve ose të qeverive nuk mund të zgjidhet nga vete  ILO, atëherë Gjykata Ndërkombëtare e Drejtësisë (GJND), duhet t’i kërkohet të vendosë mbi mosmarrëveshjen. Por, grupet e punëdhënësve janë duke u përpjekur për të bllokuar shtetin ligjor duke kundërshtuar GJND. Ata nuk duan  qe drejtësia të mbizotërojë. Ata preferojnë të përpiqen dhe t’i bëjnë shantazh kundërshtarëve të tyre që t’i nënshtrojnë. Shumë qeveri  mbështesin  lëvizjet  sindikaliste  për të ndjekur Kushtetutën e ILO-s dhe çështjen në GJND. Por, disa janë bërë gardh (mur rrethues). Këto, qeveritë, dhe të gjitha grupet e punëdhënësve, duhet të merren në përgjegjësi për refuzimin e tyre për të respektuar të drejtën ndërkombëtare dhe rolin vendimtar të ILO-s. Ne duhet të ngremë zërat tanë për të bërë atë publike. Për shumë njerëz, procedurat në organet e OKB-së si ILO-s janë një rrugë e gjatë nga sfidat e përditshme të cilat ballafaqohen në jetën e tyre të punës ose në kërkimin e tyre për të marrë një punë të mirë. Por, nëse punëdhënësit të kenë sukses në eliminimin e drejta për grevë, pasojat do të jenë të rënda për njerëzit që punojnë, dhe në të vërtetë për të gjithë ata që kundërshtojnë despotizmin dhe skllavërinë. Vetëm në  vende totalitare dhe të diktaturave e drejta për grevë është  mohuar. Nëse punëdhënësit marrin rrugën e tyre, ajo do të refuzohet kudo. Të gjitha arritjet e fituara nga puna e organizuar në shekullin e kaluar do të jetë në rrezik - orë të arsyeshme të punës, pagë të drejtë, pushimeve dhe fundjavave, shëndetit dhe sigurisë në punë dhe liria nga shfrytëzimi dhe diskriminimi. Gjatë gjithë historisë, kur punëdhënësit dhe qeveritë e kanë refuzuar dialogun dhe negocimin punëtorët kanë marrë hapin dhe janë përballur me rrezikun. Kjo nuk do të ndryshojë. Punëtorët do të vazhdojnë të marrin veprime greve, por axhenda e punëdhënësit do t'i bëjë ata kriminelë. Duke na  hequr të drejtën për grevë, do të na kthejnë të gjithë në skllevër. Ne nuk do të lejojmë që kjo të ndodhë.

*****

Këshilli i Përgjithshëm ITUC ka caktuar 18 shkurt 2015 si një ditë e veprimit për të mbrojtur të drejtën e grevës. Të gjitha filialeve u është kërkuar për t'u bashkuar në veprimet e 18 shkurtit, duke përfshirë sugjerimet e mëposhtme:
• Të angazhohen  punëtorët dhe publiku në mbrojtje të të drejtës së grevës.
• Të marrin një angazhim publik nga Qeveritë për të mbrojtur "të drejtën për grevë dhe të referojnë çështjen në Gjykatën Ndërkombëtare të Drejtësisë".
• Publikoni mbështetjen ose kundërshtimin e Qeverisë suaj dhe raportojeni atë në ITUC për ekspozim global.
• Veni në dukje kundërshtimin e grupit tuaj të punëdhënësit për të drejtën për grevë dhe mbështetjen e tyre pasojë për shtypjen e punëtorëve. Kërkojnë mbështetjen publike të punëdhënësve përgjegjës që respektojnë të drejtat themelore.
Faqet speciale web janë ngritur për 18 shkurtin.Veprimet, ku ju mund të gjeni materiale burimore, sugjerimet për aktivitetet, dhe raportimi mbi atë që sindikatat janë duke bërë rreth botës më 18 shkurt.
SEKRETARE E PERGJITHSHME E ITUC
SHARAN BURROW

Vlen të theksohet se në faqen speciale Web të Konfederatës Botërore të Sindikatave, BSPSH raportoi e para. Kjo tregon seriozitet dhe përkushtim, gjë që është shprehur dhe në mesazhet e dërguara dhe nga drejtuesit më të lartë të ITUC.

 

Mblidhet Asambleja Kombëtare, miratohet platforma politike, social-ekonomike e Bashkimit të Sindikatave të Pavarura të Shqipërisë për 4-vjeçarin 2017-2021 në kuadrin e zgjedhjeve parlamentare

Mblidhet Asambleja Kombëtare, miratohet platforma politike, social-ekonomike e Bashkimit të Sindikatave të Pavarura të Shqipërisë për 4-vjeçarin 2017-2021 në kuadrin e zgjedhjeve parlamentare

Platforma i është dërguar partive politike B.S.P.SH-ja si një ndër konfederatat më të mëdha sindikale në vendin tonë që prej themelimit ka dhënë dhe jep kontributin e saj në zhvillimin e proçeseve demokratike, në garantimin e të drejtave dhe lirive themelore të njeriut duke i konsideruar reformat të domosdoshme për përparimin ekonomik të vendit, për të realizuar dhe për të përshpejtuar objektivat e integrimit të Shqipërisë në BE. Parimi themelor i veprimtarisë së B.S.P.SH-së ka qënë...

AlbanianEnglish (United Kingdom)

Të rejat e BSPSH

Mblidhet Asambleja Kombëtare, miratohet …

Mblidhet Asambleja Kombëtare, miratohet platforma politike, social-ekonomike e Bashkimit të Sindikatave të Pavarura të Shqipërisë për 4-vjeçarin 2017-2021 në kuadrin e zgjedhjeve parlamentare

Platforma i është dërguar partive politike B.S.P.SH-ja si një nd...

Hapet fushata e zgjedhjeve në SPMSH

Hapet fushata e zgjedhjeve në SPMSH

Mblidhet Konferenca  e 7-të e Sindikatës së Pavarur të Min...

Ratifiko Konventen e ILO C190

 

Partneret

afl-cio-partner Faqja elektronike në internet e Bashkimit të Sindikatave të Pavarura të Shqipërisë mundesohet falë mbështetjes financiare të Qëndrës së Solidaritetit të Sindikatave Amerikane AFL-CIO.


ituc logo2BSPSH eshte anetare e ITUC

Gazeta Sindikalisti

Connect with us

 • fbBSPSH
 • fbRrjeti Rinor
 • tw
 • rss
 • in

Contact us

 • Add:Rruga e Kavajes, Ish - Ndermarrja Gjeologjike
  Tirane,
  Albania
 • Tel: +355 4 2 472154
 • Tel: +355 4 2 227579
 • Email:info@bspsh.org.al
You are here Home Rreth BSPSH AKTIVITETE 18 shkurt 2015/ Mblidhet Këshilli Kombëtar. BSPSH solidarizohet me Konfederatën Botërore të Sindikatave (ITUC) për të drejtën e grevës